Ondernemingsrecht

ondernemingsrecht
Het ondernemingsrecht valt onder het privaatrecht. Het houdt zich bezig met ondernemingen ofwel rechtspersonen, toegespitst op commerciële bedrijven. Er zijn twee typen ondernemingsrecht. Het eerste type is het rechtspersonenrecht en het tweede type is het vennootschapsrecht. Deze laatste gaat enkel over een besloten vennootschap, een naamloze vennootschap valt niet onder het ondernemingsrecht. Onder het rechtspersonenrecht vallen wel zowel de besloten als naamloze vennootschappen.

Keuze tussen een besloten en naamloze vennootschap

bv of nvAls u een onderneming start moet u kijken naar welk soort onderneming het gaat worden. Dat bepaalt de beste structuur en de rechtsvorm die erbij past. Dit heeft per rechtsvorm en structuur andere juridische en economische gevolgen. Met een BV of wel besloten vennootschap bent u niet zelf aansprakelijk voor schulden die het bedrijf heeft op enkele uitzonderingen na waaruit blijkt dat u persoonlijk schuld heeft aan de schulden. Er komen ook verschillen bij kijken in de keuze tussen een eenmanszaak of een besloten vennootschap. Bij een besloten vennootschap zijn de belastingtarieven lager maar de jaarlijkse kosten zijn hoger. Een naamloos vennootschap heeft als verschil dat er ook aandelen vrij verhandelbaar zijn op de beurs. Dan komt er geen notaris aan te pas.

Bij een naamloze vennootschap (NV) is het minimum aandelenkapitaal dan weer aanwezig terwijl een besloten vennootschap geen minimum heeft. Verder hebben beide dezelfde regels. Een jurist kan u vertellen wat voor u het meest geschikt is als u neigt naar een vennootschap. Als u kiest voor een besloten vennootschap valt het onder het ondernemersrecht en kan een jurist in het ondernemersrecht u verder ook helpen. Er is ook nog een vennootschap onder firma, dat is een vennootschap met anderen. Een jurist kan dan een samenwerkingscontract opstellen en u vertellen over alle ondernemersregelingen. Bij dit type vennootschap is elke partner aansprakelijk voor schulden van de onderneming.

Juridische hulp binnen het ondernemersrecht

Als ondernemer kunt u verschillende problemen ondervinden. Er kunnen geschillen opspelen, familieproblemen bij een familiebedrijf, het opstellen van contracten en voorwaarden voor de huur van het pand of diensten, het regelen van de aansprakelijkheid, financiële kwesties en overige problemen binnen het bedrijf en tussen betrokkenen. Een advocaat of jurist kan u hierbij helpen. Veel zaken zijn onderling op te lossen, andere zaken zullen voor een kantonrechter moeten verschijnen. Een jurist probeert altijd een zo waterdicht mogelijk juridisch kader te maken voor een bedrijf om alle mogelijke risico’s in te perken. Als er interne of externe conflicten spelen dan weet een jurist hier raad mee. Deze weet precies wie er wel of geen gelijk heeft en hoe dit op te lossen valt. Een jurist kan dan rechtvaardige oplossingen bieden aan de tegenpartij of binnen een bedrijf onderling de gesprekken voeren.

Zodra er schulden spelen of er als er een faillissement dreigt kan een jurist een ondernemer als beste redden van de ondergang. Deze kan precies zien hoe het zit met de aansprakelijkheid van de ondernemer en kan onderhandelen met schuldeisers. Daarnaast kan een jurist de mogelijkheid tot een doorstart creëren. Mocht het toch tot een faillissement komen dan voert de jurist het contact met de kantonrechter en schuldeisers. De jurist zoekt dan uit hoe de ondernemer het beste uit de situatie kan komen binnen de regels.